usjussi

Valmisruoka- lihapitoisuus 19 %, 13 % vai 0 %

"Hyvä asiakkaamme
Kiitos viestistänne Atrian kuluttajapalveluun. Lihapitoisuus 19% tarkoittaa prosenttiosuutta lihapullien painosta. Lihapullissa on lisäksi lihaan verrattavia ainesosia eli koneellisesti eroteltua siipikarjanlihaa ja sian sydäntä. Toimitan palautteenne tuoteselosteen tekstikoosta pakkauskehitysosastollemme " .

Ihan rehellinen vastaus - onneksi. Miksi tämä vastaus ?

Ostin lähimarketista Atriantarjouslihapullat muusilla hintaan 1 € / 300 gr pakkaus vain maistaakseni oikeaa "pikaruokaa" kerrankin. Kuitenkin valmistan itse ruoan lähes 90 % itse perheelleelleni.

Kauppaan mennessäni minulla ei ollut mukana suurennuslasia, jolla olisi erottanut tuoteselosteen, vaikka näköni on rillit päässä erinomainen.

Ylläoleva vastaus kertoo, että meitä "huijataan" tarkoituksellisesti. Kuka tuota voisi kutsua lihapullaksi tuon sisällön osalta. Asia ei koske vain Atriaa, mutta myös suurta osaa valmistajista. Samalla tutkin eräitä Popsin nakeja, joissa lihapitoisuus on 13 % ja mitä se on niinkuin "lihapullissakin" ?

Suivaantuneena tuosta, ostin Dulanon bratwursteja 350 gr, lihapitoisuus 95 %, hintaan 2,99 €, joista juuri teen nakkikeittoa. On kotimaistakin hyvää lihapitoista makkaraa soppaa varten monilla valmistajalla, Pajuniemellä, Lihajalosteella jne, jos makkarakeitosta tykkää.

No, nuo lihapullat toisella tavalla:

- 500 gr nauta-possu jauhelihaa kauppahallissta tai lähikaupasta, hinta noin 3 €

- Pari kananmunaa, hinta 15 c

- Vähän kermaviiliä ja korppujauhoa, hinta 30 c

- Sipulit, valkosipulit ja mausteet yhteensä 30 c

- Muusi kattilassa ( 2 litraa) noin 1 €

- Ruskeakastike 3 dl 30 c

- Ei hella- ja työkustannuksia

- Yhteensä max. 4,80 €

Tulos uunissa pellillä paistettuina 40 - 50 kpl lihapullia, lihapitoisuus 90 %

Jos tuon jakaa Atrian mallin mukaisesti / 300 gr, muusilla ja 5 lihapullalla kotona tehty maksaa  max. 0,50 € muuseineen ja kastikkeineen, lihapitoisuus on 90 %. Samalla vertuksella syöt näitä omatekoisia 10 kertaa, mutta ne ovat niin hyviä, että 10 lihapullaa menee napaan hyvin helposti, että vaan 5 kertaa tai osa pakkaseen nälkää odottamaan. Kannattaa vähän miettä, että ettei höplästä vedetä.

Hyi häpeä, menen nurkkaan häpeämään ostostani !

 

ps. suurennuslasi mukaan kauppaan

 


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Susanna Kinnunen

Joo, tuo ainesosien piilottaminen mikroskooppisella tekstikoolla jonnekin mahdollisimman näkymättömään paikkaan on mennyt ihan mahdottomaksi.

Lisäksi on näitä kukkasia tyyliin "sisältää fenyylialaniinin lähteen".

Käyttäjän JeremiasToopeliKuuntervaaja kuva
Jeremias Kuuntervaaja

Niin. Tämä "kukkanen" on kirjailtu sinne pakkaukseen, jotta fenyyliketonuriaa sairastava ei vahingossa saisi fenyylialaniinia.

Fenyylialaniini on välttämätön aminohappo, jota on proteiineissa keskimäärin nelisen prosenttia.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Fenyylialaniini
http://fi.wikipedia.org/wiki/Fenyyliketonuria

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Mielestäni on loukkaavaa, että sian sydäntä tai muita sisäelimiä nimitetään lihaan verrattaviksi tuotteiksi.

Jos kerran halutaan syödä eläimiä, syödään ne kokonaan eikä nyrpistellä parhaille ruhon osille. Nykyinen kulttuuri kliinistää sairaalla tavalla lihan lapsellisten ja vääristyneiden mielikuvien perusteella. Lihansyöjille pitäisi olla ajokortti, joka edellyttäisi eläimen teurastamista, nylkemistä ja paloittelua. Silloin pysyisi realismi mukana.

Massatuotetun, karsinassaan kärsineen ja tylsistyneen eläimen syöminen ei ällötä kun kyseessä on tarkasti määrätyt osat mutta voi ei, jos seassa on vaikka kieltä tai sydäntä. Pahimmillaan lihasuikaleista leikataan rasvat pois, koska rasva on niin ällöttävää.

Tämä kansa on eineksensä ansainnut.

Jonas Hellgren

Juu, itse teurastetun sian suoleen tehty kaikista elimistä sotkettu makkara on helkkarin hyvää. Appiukko kyllä vielä annostelee mausteet, kun osaa paremmin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Sydän maistuu pelkiltään paloiteltuna keitossa erittäin hyvin kunhan malttaa keittää pari tuntia miedolla lämmöllä. Jos pakastaa sydämen, siitä voi vuolla ohuita lastuja, jotka vasta ovatkin hyviä vaikka paistettuna.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #5

... juu, olen ollut nuorempana siantappohommissa, eikä sydämet, maksat, munuaiset, veri, suolet ja mustatmakkarat ole vieraita. Asian ydin vaan on siinä, että ihmisiä huijataan tuoteselosteissa. Yleisesti ihmiset käsittävät lihapullat olevan jauhelihoista tehtyjä niinkiuin kotiruoka on.

anita frisk

Nyt heräsi suuri ihmetys ja kunnioitus tamperelaisia elintarvikkeita ja niiden hinnoittelua kohtaan:

- kauppahallistakin saa siis sika-nautaa hintaan 6 euroa kilo? Ja lihapitoisuus 100 % - niille sipuleille sun muille voinee laskea 10 %?
- 2 kananmunaa 15 c?

Kyllä nyt helsinkiläistä keljuttaa. Meillä maksaa ihan surkeassa taviskaupassakin sika-nauta paljon enemmän, ja rasvaakin siinä on aika rutkasti kun sika nyt vaan on rasvaista. Siinä on sitten tätä mitä lienee sidekudostakin parisenkymmentä prossaa joten ei me täällä kyllä lihapitoisuuksilla herkutella.

Ja teilläpäin 6 kanamunan pakkauskin maksaa vain 45 senttiä? Kyllä on epäreilua. Ja vaikka meillä täällä ei hellasta joka päivä erikseen maksetakaan, niin sen käyttämästä sähköstä kyllä kehdataan laskuttaa.

Ollapa Tampereen lihapatojen äärellä!

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

- Kananmunat 1 € / 10 kpl, Tokmanni
- Sika-nauta 5,80 / kg kauppahallissa ja hyvää vähärasvaista
- Sipulit joko omasta maasta tai 1 € / puntti

... ymmäsit varmaan jutun juonen, älä ole pikkutarkka reseptistä, se on kutakuinkin kohdallaan.

Petrik Halinen

Minua ei kiinnosta, mitä ruoassa on, kuhnan sen ravintoarvot ovat hyvät. Esim. 2 euroa kilo maksavat lihapullat sisältävät 12% proteiinia.

Toimituksen poiminnat