usjussi

HUS:in tietojärjestelmäkaaos- muukin Suomi voi kaatua yhdessä tunnissa

HUS:in tietojärjestelmäkaaos ja varajärjestelmienkin epäonnistuminen kertovat jostain paljon vakavammasta kuin on annettu ymmärtää. Luonnollisesti halutaan poissulkea tai ainakin antaa ymmärtää että, kysymys ei ole ollut mistään palvelunestohyökkäysestä ? Kuitenkin asiassa on monta selvittämätönä asiaa- yksi; miksi varajärjestelmätkin kaatuivat ja jouduttiin ottamaan "kynät ja paperit esille" ?

Kovasti keskustellaan asiakasseteleiden ongelmista (hallintoylilääkäri Lehtonen), mutta eipä juuri näistä konkreettisista uhista.

Entä, mitä tästä voisi johdatella yhteiskunnan haavoittuvuuteen:

- sähkön kantaverkko ilmajohtoineen on kriisitilanteessa helppoa "nakki" viholliselle, jolloin ollaan vain paikallisten voimayksiköiden varassa, missä niitä sattuu olemaan

- sähköverkon vahingoittumnen taas johtaa erittäin laajoihin ongelmiin; valaistus, lämmöntuotanto halvaantuu, samoin vesi- ja viemärilaitokset

- viestintäyhteydet linkkitorneineen ovat erittäin riskialttiita tuhoutuessaan. Mitä sitten tapahtuu ? Viranomaisverkko ei pysty mitenkään korvaamaan laajaa yhteyttä kansaan.

Puhutan sotaharjoitukista, varmaan sekin hyvä, ikäänkuin henkistä turvaa tuova vakuutuspaperi, mutta "vihollisen" ei tarivites tappaa yhtään sotilasta, kunhan panee täyden hybridimoottorin päälle ja posauttaa viestintä- ja sählöiset voimalinjat matalaksi.

Sitten homma on Hallelujah!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Kyllähän tuon kaikki muut tietävät paitsi Puolustusministeriö

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Potilaat eivät olleet vaarassa sanoivat - omat potilastietoni ovat paikallisen atk järjestelmässä ja tuskin paperia missään eli heikoissa on turvallisuus ja sama koskee koko yhteiskuntaa nykyjärjestelmineen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tämä mahdollisuus antaa aihetta huolestua soten tietojärjestelmän/-järjestelmien toimivuudesta. Näin suuri tietojärjestelmäkokonaisuus sisältää monia ongelmakohtia, jotka voivat lamauttaa terveydenhuollon toimivuuden. Jos lääkäri ei saa potilastietoja, hän ei voi hoitaa potilasta.

Järjestelmä on vielä aivan levällään, joten sitä joudutaan rakentamaan kovalla kiireellä...

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tämä ei sinänsä liity nyt uudistettavaan sote-järjestelmään, vaan siihen, miten nykyinen ja uudistettu ovat suojattuina virheiltä ja hyökkäyksiltä. Hyökkäykset voivat olla sisäisiä- osamaattomuus, tai ulkoiset, kyberit.
"Appotti" on se varsinainen "myrkky", koska se on laajuudessan jo kärsimässä mammuttitaudista.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei liity, muuta kuin analogian kautta eli periaatteessa samanlainen tapaus mutta mittasuhteiltaan paljon suurempi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Se kiire ja hoppu on just se ongelma. Ja se miten ostetaan.

Monimutkaisiakin tietojärjestelmiä voidaan tehdä pienellä määrällä ihmisiä ja niistä saadaan hyviä ja luotettavia.

Mutta se vaatii aikaa. Tietokoneohjelmien tekeminen on yleisesti ottaen hidasta puuhaa eikä se ihmismäärän lisääminen tekemisessä nopeuta.

Toimiva vertaus tähän on se, että jos naiselta kestää 9kk siinä että saa lapsen synnytettyä hedelmöityksestä, niin yhdeksän naista ei tee lasta kuukaudessa.

Ja sitten se juttu kun ostetaan juttuja täällä hölmönään halutaan tietää kaikki eurot ja aika ja jne. etukäteen. Se taas ei ole niin selvää että olisi etukäteen kirjoitettuna kaikki mitä pitää olla eikä sitä oikeastaan tiedä kukaan. Sitten kaikkia hankitoja vetkutellaan kuukausia ja vuosia ennen kuin tekeminen alkaa ja kuka nyt voittaa sen tarjouskisan.

Parempi ja halvempi tulos saadaan kun ensiksi pari osaavaa kaveria palkataan pureskelemaan ongelmaa ja missä järjestyksessä asioita pitää tehdä ja millä resursseilla, ja sitten tarjous siitä henkilöstöstä että kuinka monta ihmistä ja millaisilla valmiuksilla saadaan tekemään asioita ja aletaan vaan painamaan työtä. Ja siihen tekemiseen tarvitsee sitten aikaa.

Kun homma toimii, tarvitsee tekijöitä vähemmän mutta edelleen tarvitaan ylläpitoa. Löytyy vikoja ja tarvitsee muutoksia.

Sitten pitää varautua siihen, että n. 12v kuluttua homma tehdään uusiksi. Mutta homman juju onkin se, että se pieni porukka mikä jää tekemään ylläpitoa tekee kaiken aikaa työtä jolla uusitaan tekniikkaa että kun on aika uusia niin kävisi sitten murto-osalla kustannuksista.

Sillä välin suomessa kun ollaan ostettu joku viritelmä isolla rahalla niin sitten mätänee vuosikymmeniä.. Ei mikään ihme että hankintoihin palaa niin paljon rahaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitokset informatiivisestä selvityksestäsi!

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Ja sählääminen jatkuu ja vie jo alan opiskelijoilta työtkin:

https://yle.fi/uutiset/3-9926249

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset