usjussi

Satu Hassi, Erkki Tuomioja, Björn Wahlroos, Nils Torvalds

 

Siinä oli sitä nuoruuden aatteen paloa , jossa kaikki hakivat kommunismista ja Leninistä apua ihanteelliseen, tasa-arvoiseen elämään. Ihanteellisesti oikein ! Sitä me kaikki haemme nytkin tavalla tai toisella.

Kaikki ovat eläneet lähellä sotien loppumista, ja isät muistoissaan, vaaritkin monilla elivät  v.1918  taakkaa kantaessaan ja tieto periytyi- niin minullakin.

Edellä mainitut, lähes kaikki ovat kääntäneet kelkkansa ja kuuluvat siihen valtakunnan älymystöön edelleen, joiden ääntä kuullaan toisella torven nuotilla.

Meiltä puuttuu tänään aatteiden palo, joita nämä kansalaiset vimmatusti kannattivat. Nyt ei ole aatteita, ei vaatteita. Kaikilla samanvärinen pipo ja farkut, naisillakin, joita ei edes enää naisiksi tunnista.

Nytkin pressakeskusteluissa on ainoastaan Torvalds älyllään repinyt takkinsa auki ja näyttänyt sukkansa- Saulikin osasi suutahtaa useista hölmöistä presidentille kuulumattomista kommenteista vaalikoneineen. Missä on asiantunteva  aatteiden ”PALO” ?

https://www.aamulehti.fi/uutiset/ripari-isonen-kasvoi-jyrkaksi-kommunist...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Osoittihan Haatainen aatteen paloa. Puolusti totaalista hölmöilyä "rajat auki" ja "kaikki integroituu tänne" politiikallaan.

Ei tarvitse kuin vilkaista Ruotsiin niin näkee mihin demariyhteiskunnan rajat auki hölmöily on johtanut. Lähiöissä on paljon levottomuutta ja jengejä ei saada kuriin.

Toinen missä keskustelijat osoittavat erittäin huonoa yleissivistystä oli väittää terroristeja "nuoriksi syrjäytyneiksi miehiksi". Jos tätä vertaa eurooppalaiseen terrorismiin IRA, ETA, RAF, UDF tai punainen prikaati niin ei näitä järjestöjä johtaneet nuoret syrjäytyneet miehet.

Terrorismi syntyy kun poliitinen tai yhteiskunnallinen näkemys eroaa riittävästi vallitsevasta yhteiskunnasta.

Taikausko eroaa länsimaisesta demokratiasta ja synnyttää terrorismia jossa polttoaineena on nuoret syrjäytyneet miehet.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Sikarisuisen suuren britin, jonka sanotaan kuluttaneen viskiä enemmän kuin viski häntä, suuhun on laitettu sanat: ”Jos ei nuorena ole idealisti, ei ole tunteita, jos vanhana ei ole realisti, ei ole järkeä”. Otsikkosi poliittiset henkilöt ovat siirtyneet elämässä "realismin" vaiheeseen.

Nähdyissä presidenttiehdokkaiden vaaliväittelyissä oli mukana lähinnä ”realisteja”, jotka ovat koulunsa käyneet eivätkä enää uskalla sanallakaan paljastaa idealismiaan – jos heiltä ripaus sitä vielä löytyisi. Kas, kun idealismi voi karkottaa äänestäjiä. Nykymaailmassa, päästäkseen presidentiksi, on osattava puhua niin koukeroisesti että erkkikin ymmärtää ettei puheessa ole idalismin ripettäkään. Nykymaailmassa idealismi on pidettävä piilossa, sillä se voi loukata toisia ja luokitellaan vihapuheeksi.

Vaaleissa oli yksi nyt jo kovin nuorena väsynyt ja realistiksi muuttunut entinen idealisti ja maailman parantaja, joka oli neljässä vuodessa kadottanut edellisissä vaaleissa nimeään kantaneen ilmiönsä. Hänkin teki kovasti töitä kätkeäkseen vanhan ideologiansa ja aatteensa ollakseen kyllin neutraali.

Mukana oli myös kaksi oikeaa idealistia, joilla on suomalaista aatteen paloa. Toinen on vielä oikeasti nuori ja aidosti idealisti, mutta hänen aatteensa on nyky-Suomessa niin väärä, että hänet on vaiennettava. Tästä pitävät osin huolen YLE:n toimittajat.

Vanhempi, idealismistaan kiinnipitävä presidentinvaalien ainoa valtiomies vaiennettiin ihan muuten vain vaalikeskusteluissa, koska hänenkään idealisminsa ei sovi tähän EU-aikaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Aatteet ja uskonnot perustuvat periaatteessa kaikki aivopesuun, meemeihin.

Suurin osa ihmisistä ei kestä todellisuutta sellaisena, kuin se oikeasti on, pakokeinoja ovat uskonnot, aatteet, ja lopuksi lamaantuminen, masennus.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Aate ajaa ihmistä aina toimimaan oli se aate mikä tahansa. Sohvaperuna vain lihoo aatteettomana ja mieleltään kuihtuneena, kunnes herää liian myöhään.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Marxin historiallisen materialismin mukaan aatteilla ei per se ole mitään vaikutusta historian kulkuun, niillä on enintään välittävän mekanismin rooli.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

hakiko Tuomiojakin kommunismista ja Leninistä apua? Vaikka radikaali olikin, hän ei koskaan kuulunut SKP:hen?

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Olet Harri oikeassa- hän vain kuului tuohon näkyvään radikaalinuorisoon noiden mainitsemieni kanssa ilman SKP:tä, mutta Lenin ja "pääoma" olivat hänelle kyllä tuttuja.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

En kyllä pidä alustavastikaan sivistyneenä ihmistä, jolle eivät ole tuttuja niin Marxin kuin Pikettynkin Pääoma.

Tuomiojan liittäminen otsikon taistolaisnuoriin on kuitenkin aika dramaattista henkistä löysyyttä. Olihan Tuomioja tietenkin radikaali teinipoika jo 60-luvun tv-toimittajana, mutta Tshekkoslovakian miehitys jakoi radikaalit rautaesiripun mukaan.

Itselleni Tuomiojan merkittävimmät vaiheet olivat 1977–78, jolloin hän Ydin-lehden päätoimittajana varmisti taistolaisten jäämisen sivuun Sadankomiteasta; ja kansanedustajana kieltäytyi asettumasta Kekkosen valitsijamiesehdokkaaksi.

Hyväksyn vallan mielelläni senkin, että fiksut ihmiset muuttavat käsityksiään. Hassin ja Torvaldsin kehitys on ollut kovastikin myönteistä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Lenin ja pääoma olivat hänelle kyllä tuttuja" Varmasti olivat tuttuja Tuomiojalle, mutta toisin kuin, Wahroos, Hassi ja Torvaldas, Tuomioja ei ihannoinut Leniniä ei kommunismia, vaan oli ja on edelleen pohjoismaisen sosialidemokratian kannalla. Itse -49 syntyneenä, nuorisopolitiikassa mukana olleena ja tuon ajan kokeneena niin silloin nuoriso oli radikaalia, vasemmalta oikealle.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Nyt, kun tietoa tulee joka tuutista, mitä se tieto oli silloin ? Nämä "pojat" olivat sivistyneistön ns. osaavaa päätä puhumattakaan muista Chydeniuksesta, Anderssoneista, Taipaleesta, Taaniloista jne..jotka oli sitä keskustelukulttuurin huippuaikaa- vasemmistolaissa. Missä olivat nämä oikeistolaiset Zysset, Vapaavuoret samanaikaisesti ?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ben oli 1954 syntyneenä kansakoulussa ja keskikoulussa, Jan vuonna 1965 syntyneenä äidin helmoissa tai lastentarhassa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Wahlroosin taistolaisuutta on suuresti liioiteltu. lukiolaisena toimii jonkun taistolaispoliitikon avustajana ja roudarina.

Kun pääsi Hankenille opiskelemaan, niin taistolaisuus karisi heti.

Toimituksen poiminnat