usjussi

Mitä, jos Kim toteuttaakin lupauksensa pilkuntarkasti

Nobelisti, sotilasasiantuntijat, lehdistö, USA:n demokraatit ja republikaanit tyrmäävät yhdellä äänellä flopiksi Trumpin ja Kimin sitovan julkilausuman. He siis tietävät etukäteen sen, koska aikaisemminkaan Pohjois-Korea ei ole pitänyt lupauksiaan, vaan vedättänyt muita.

Aikaisemmin ei ole tapahtunut sitäkään, että Pohjois-Korean diktaattori ja USA:n presdentti tapaavat toisensa. Sen piti olla aivan mahdotonta. 

Mites sitten suu pannaan, jos Kim toteuttaakin pilkuntarkasti sen, mitä paperille on präntätty. Pysyykö länsi perässä? Kaikki on mahdollista- tämäkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pohjois-Korean ja Kiinan kannalta kyse on nyt strategiasta, jolla USA saadan luopumaan Etelä-Korean tukikohdistaan ja läsnäolosta siellä. Jos tämä tapahtuu sitä kautta, että Pohjois-Korea näyttävästi tuhoaa kaikki "esillä olevat" ydinasearsenaalinsa, niin näin toimitaan. Sillä on joka tapauksessa olemassa teknologia valmistaa niitä uudelleen, jos tilanne sellaiseksi äityisi.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Minusta tietenkin hereillä täytyy olla, mutta antaa nyt ajan kulua muutama kuukausi rauhallisesti odottaen, miten asiat etenevät. Kaikkien asiantuntijoiden lausunnot nyt tapahtuneesta ovat heittäneet häränpyllyä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Odotellaan nyt. Jos homma onnistuu, Kimhän osoitti loistavaa tilannetajua. Todellista 'carpe diem' meininkiä. Jos lisäksi sopimuksella on vaikutusta peruskorealaisen elämään muutenkin, niin ei kai tuosta ole pahaa sanaa sanottavana. Erinomainen sulka Trumpinkin hattuun. (Tosin näyttää hän sitten taas vastaavasti yllättävän toisella tavalla USAn entisiä kavereita.)

Iranin suhteen tuskin samanlaista täyskäännöstä tulee. Saudi-Arabia ei hyväksy sitä. Eikä taida Iranin papistokaan kyetä täyskäännökseen.

Mielenkiintoista...

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Pohjois-Korea on bluffannut aina.
Todiste siitä ovat myös sen ydinase ja ballistiset ohjukset, jotka se kykeni hankkimaan.
Tällä kertaa näytösluonteisesti tuhotaan sille sopivia tuotantolaitoksia, mutta ydinaseet säilyvät sen käytössä.
Totalitaarisessa suljetussa maassa muita maita hämäävä piiloleikki onnistuu.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Pohjois-Korea on bluffannut aina."

Mutta koska Reaganin jälkeen jenkeillä ei ole ollut kuin toinen toistaan tollompia pressoja, Obama surkeimpana, niin huijaaminen on ollut helppoa. Nyt kun puikoissa on Mies, eikä marjanpoimija, sellainen ei enää onnistu.

On myönnettävä, että olen kateellinen jenkeille siitä, että he viisaasti äänestämällä onnistuivat saamaan itselleen erinomaisen ja älykkään miehen presidentiksi. Katteeksi käypi, sillä meillähän täällä Suomessa näin ei käynyt.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Eihän tuo Trump älyllään ole loistanut eikä ketään hurmannut, paitsi... Mutta olkoon, tietty sekopäisyys ja arvaamattomuus saattaa joskus osua oikeaan.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Hannu, kyllä Kimin toimet ovat tarkassa syynissä- eivät ne ketään hämää. Mutta, hän on omiensa ja monen muun kanssa selkä seinää vasten, joten uudet toimet voivat olla täysiä yllätyksiä. Vanhalla kuoppaisella tiellä Pohjois-Korealla ei ole tulevaisuutta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jos Kim yhtäkkiä sai ikään kuin bluffilla tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä, niin minkä ihmeen takia hän ei käyttäisi tilannetta hyväksi päästäkseen ulos täydellisestä umpikujasta. Eri asia on, pystyykö (ja haluaako) hän käyttämään saavutettua etua koko kansan hyväksi. Vasta aika näyttää sen.

Toisaalta hän on päässyt nauttimaan makeasta elämästä koko elämänsä, joten hän joutuu punnitsemaan kahden vaihtoehdon välillä. Suuttuuko kansa kuitenkin siitä, mitä on saanut kokea, varsinkin, kun kansan elinolot paranevat joka tapauksessa eri tahtiin. Vai tuleeko hänestä sankari, joka sai puretuksi saarronkin ja mahdollisti myönteisen kehityksen.

JK. Ja aina voi muuttaa Sveitsiin, jos homma meni reisille...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ydinase on diktaattori Kimin ainut todellinen turvatakuu ja Kim tietää sen kyllä.

Kim ei koskaan luovu omista turvatakuistaan, sillä ilman niitä hänen kohtalonsa olisi karu.

Kansainvälinen tuomioistuin tulee tuomitsemaan hänet ihmisoikeusrikkomuksista. Kimille kuuluisi oikeuden mukaan sotarikollisen kohtalo.

Vankila ja laihdutuskuuri vankiladietillä tekisivät molemmat Kimille hyvää. Kimistä voisi tulla yhtä solakka kuin pohjoiskorealaisista alaisistaan.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Meinaatko, että Kiina ja Venäjä antaisivat Kimin lännen johtaman tuomioistuimen käsiin. Heillä on paljon voitettavana juuri Kimin kautta. Jos Kimillä ei ole ydinaseita, niin näillä toisilla niitä riittää. Sehän tässä harmittaakin, kun länsi on ikäänkuin häviävänä osapuolena.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ydinaseen todellinen merkitys Pohjois-Korean turvallisuudelle on olematon. Kiinan takuut ja tuki tai niiden puuttuminen ovat ratkaisevia.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Toivoa sopii, että Pohjois Korean johto tosiaan kerrankin lunastaa lupauksensa ja Korean niemimaalla käynnistyy tyhjänpuhumisen asemasta oikea liennytys. Ellei näin, niin vastapuolen rekyylireaktio voi olla tuhoisa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kun verrataan edellistä sopimusta,niin uutta on se, että USA ja Etelä-Korea keskeyttävät kalliit sotaleikkinsä.Etelä-Koreassa ollaan ihmeissään.Mitähän muuta
(ehkä pian entiset) USA:n liittolaiset saavat lukea jatkossa viestipalvelun kautta.

ps Australia tulkitsee,että edes sotaharjoitusten lykkäämisestä ei ole sovittu.Kyse on pelkästään Trumpin ääneenajattelusta lehdistötilaisuudessa.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Onhan tuo Pohjois-Korealle houkutteleva tilaisuus. Asetuotanon sijaan he voisivat keskittyä kansantalouden kehittämiseen ja aineellisen hyvän lisäämiseen kansalaisille. He hyötyisivät myös yhteistyöstä Etelä-Korean kanssa.

USA:n sotatarviketeollisuus ja sotilaspiirit eivät tästä kehityksestä pidä. Se tietää alenevia tuloja sille sektorille. Yleensäkin kannanotot näyttävät siltä, että rauhaa ei saisi Pohjois-Korean kanssa yrittää millään tavoin. Entinen asetelma olisi pitänyt pitää yllä.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Etelä-Korea ei oikeastaan tarvitse USA:n maajoukkoja. Sillä itsellään on huippuluokan armeija, jonka miesvahvuus reserveineen on miljoonia. Aktiivisessa palveluksessa on noin 600 000 sotilasta, jotka pääsääntöisesti katselevat pohjoiseen aseidensa piippuja pitkin demilitarisoidulla vyöhykkeellä.

Korean sodan alkaessa 1950 tilanne Koreoiden suhteen oli aivan toinen: pohjoinen jyräsi Etelä-Korean heikon armeijan, vasta YK-joukkojen mukaantulo käänsi sodan kulun.

Ilma-aseita ja muutakin kalustoa saadaan kyllä Etelä-Koreaan hyvin nopeasti, ei niitä tarvitse siellä pitää varastossa. Lisäksi USA on päättänyt jo aikaisemmin vähentää sotilaallista läsnäoloaan Etelä-Koreassa.

Kaiken kaikkiaan Pohjois-Korea on eteläiseen naapuriinsa verrattuna kääpiö kaikilla mittareilla, niin sotilaallisesti, taloudellisesti, kuin myös väkiluvultaan.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Suurin uhka kehitykselle saattaa tulla maan sisältä: maan armeija ja etenkin sen johto tuskin katsoo kehitystä hyvällä, sehän merkitsee heidän etuoikeutetun asemansa häviämistä. Vallankaappaus armeijan toimesta saattaa olla hyvinkin varteenotettava uhkakuva, aseilla valta on ennenkin otettu. Samankaltaisia kehityskulkuja oli mm. Neuvostoliiton hajotessa ja joidenkin Itä-Euroopan maiden vapautuessa. Tämänkaltainen kehitys olisi ennennäkemätön humanitaarinen katastrofi.

Korean sodan jälkeen Etelä-Koreaa hallitsivat käytännössä kovaotteiset sotilasjuntat, vasta -90 -luvulle tultaessa vaaleja ja maan hallintoa voidaan pitää länsimaalaisittain demokraattisina.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mitä, jos Kim toteuttaakin lupauksensa pilkuntarkasti? Hyvä kysymys. Luin eilen viikko sitten kirjoitetun artikkelin, jossa kerrottiin siitä, miten USA:lla on tapana ehdottaa sopimuksia, joita vastapuolen on mahdoton hyväksyä, ja täten USA saa tekosyyn aggressioilleen milloin missäkin päin maailmaa.

Rambouillet ruse? Why Trump could be setting up his North Korea talks to fail

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Hiukan omituinen otsikko. Tietenkin Kim toteuttaa lupauksensa pilkuntarkasti. Tämä puolentoista liuskan paperihan lupasi käytännössä vain, että ei aloiteta uudelleen jo lopetettuja testejä.

Kiinnostavampi otsikko olisi "Mitä, jos Trump vetää amerikkalaiset joukot Koreasta?"

Päädementikkohan veti Yhdysvallat pois yksityiskohtaisesta, toistasataa sivua pitkästä Iran-sopimuksesta, jonka kaikkia verifiointi- ja tarkastusehtoja Iran oli noudattanut pilkuntarkasti. Ehkä hänen suoranainen tarkoituksensa ei ole lisätä sotilaallista turvattomuutta koko Aasiassa: kyse lienee vain idiotiasta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Niin, ehkä tosiaankaan Kim ei ole se, jonka touhuja on seurattava tarkasti... Hän vain tarttui tilaisuuteen.

Olet oikeassa tuon Iranin suhteen.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tulee tapahtumaan niin, että koko maailma seuraa tätä ns. "pilkuntarkkuutta" hyvin tarkkaan. Antaa nyt aikaa palaa hieman ja, katsotaan sitten, mitä eteen tulee. Voi olla myös positiivisia yllätyksiä kaiken aikaisemman toteutuneen sijaan - toivon niin. Muuten Kim saa syödä riisipuuroa riisiviinoineen särvittynä maan alla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset