usjussi

Verkkomaksaminen hankaloituu kaikilta, jopa oman rahan hallinta pankkitunnuksin

Olen mm. Nordean asiakas ja käytän/ käytämme läppärillä olevaa verkkopankkia tunnuslukukortteineen ja myös mobiilissa tabletilla Nordean viimeisintä sovellusta.

Nordeasta eillen sanottiin , että tunnuslukukortit laajassa muiden palvelujen tunnistaumisäytännössä poistuvat 14.9. mutta toimivat pitkäänkin vielä pankin omissa asioissa. En saanut selvyyttä, mikä se varmenne niihin tulee eikä virkailija osannut vastata.

No, toinen on onneksi se omalla tabletilla toimiva "mobiilipankki", joka jatkossa toimii myös lisävarmenteella muihin palveluihin, mutta mikä se on ? Mutta lisäksi näpelöinti pankkiasioissa sekä kännykällä, että tabletilla on paksurosmiselle virhe virheen jälkeen.

Koska teen toimistokäyttöisellä kiinteällä laajakaistalla hommia, se kuulemma ei ole turvallinen ?

Tiedottamien jopa omille asiakkaille on hanurista, kun edes virkaijijat eivät osaa sanoa pankkiasioista täsmällisiä vastauksia.

Miten ihmeessä mummut ja vaarit pysyvät kärryillä huonosti suunnitelluuista pankkiasioista.

Linkki jutusta on vain tilaajille, mutta panen se kumminkin

https://www.aamulehti.fi/a/c7899860-83e7-4163-a186-ef25c41f0500?c=152273...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvarila

Mä oo ihan tyytyväinen Nordean mobiilipankkiin ja tunnustuluku appiin.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Tuo tarkoittaa että voit hoitaa pankkiasioita, mutta et voi käyttää pankin tunnistautumista esimerkiksi kun menet Kantapalveluihin tai verotusta tarkistamaan, jos sinulla ei ole tunnuslukusovellus tai tunnuslukulaite käytössä.

jos haluaisit mennä Kantapalveluihin
https://www.kanta.fi/

Painaisit kirjaudu Omakantaan - nappulaa, niin 14.9 jälkeen et voisi Nordean verkkopankkia käyttää tunnistautumiseen, jos sinulla on tunnuslukukortti käytössä.

Jos otat käyttöön Nordean tunnuslukusovellus tai tunnuslukulaite, niin voit jatkossakin tunnistautua Kantapalvelussa tai muissa.

Helpoin tapa, jos on älypuhelin, että ottaa tunnuslukusovelluksen käyttöön

Mobiilivarmenteen voi hankkia puhelin operaattorilta, jonka kautta voi kirjautua myös Kantapalveluihin

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Mobiilivarmennetta povataan esimerkiksi Kelan palveluihin avainlukulistan korvaajaksi, mutta mobiilivarmenteen heikko puoli on siinä että sitä ei saa käyttöönsä jos on prepaidliittymä. Näin jos siis mobiilivarmenteesta tulee pääsääntöinen käytäntö kirjautua sen palveluihin jäävät silloin prepaid liittymää käyttävät ihmiset Kelan palvelujen ulkopuolelle.

On myös yhtä typerää nauraa ja pilkata niitä jotka joutuu vielä 2019 käyttämään prepaid liittymää. On olemassa monia syitä miksi ei pysty sopimaan kiinteää normiliittymään operattorien kanssa eikä ne ongelmat ole edelleenkään minnekkään kadonneet.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Yksi keskeinen syy on mm. rikollinen elämäntapa ja tahtotila vältellä poliisin pakkokeinoja.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Mitenkä näkövammaiset, joita on monen näköisiä voisivat käyttää, kun niillä on omanlaiset apuvälineet?

Tästä on annettu pankeille uhkasakko, että jos eivät anna tunnuslukukorttia, niin sakko on 50 000 euroa.

Tässä koko hommassa pitää tehdä niin, että se toimii ihan kaikille yhdenvertaisesti.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Turhan mutkikkaita ovat pankkitilit. Minulla on käytössä kaksi tiliä. Puhelimessa ne ovat mobiilisovelluksina. Kätevää sinällään, mutta puhelimen näyttö on kovin pieni. Virheitä tulee helposti.

Minua ihmetyttää myös se, että tietokoneella ja kännykällä tilille pääsee käyttäjätunnuksella ja salasanalla, mutta jos maksaa kortilla ei pikamaksuna, pitää ollakin eri tunnusluku. Kyllä siinä vanhat jäykkäsormiset ovat ihmeissään ja kun muisti heikkenee, pitää tilin käyttöön ottaa avustaja. Vielä olen selvinnyt, mutta miten pitkään?

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Joissakin pankeissa (mm.Danske, S-pankki) voi kortin tunnusluvun valita itse ja jo olemassaolevan vaihtaa kortin uusimisen yhteydessä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Minulla on myös käytössä kaikki nuo mainitsemasi sovellukset. Mutta se tiedottamien, kun se muuttuu tai edes henkilökunta ei tiedä, mikä muuttuu ja mikä on edelleen voimassa, kuinka pitkään ja missä.

"En viitsi kertoa sitä", miksi en pystynyt käyttämään pankkitiliäni kolmeen päivän kun virkailija posti paperitunnukset voimasta eikä saanut voimaan mobiilisovellusta samalla.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Paluu käteiseen ja tilipusseihin alkaa. Siihen viittaa myös pian kuluttaja-asiakkaillekin tulevat negatiiviset talletuskorot.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Olen siirtynyt jonkin aikaa sitten verkkopankissani mobiilitunnistautumiseen. Turhat numeroiden näpyttelyt jäävät pois, kun kirjautuminen verkkopankkiin tapahtuu puhelimen ja somenjälkitunnistautumisen avulla. Rinnakkaisena mahdollisuutena on edelleen tunnuslukutaulukko, mutta vähänpä sitä tulee enää käytettyä.

Itse näen näiden uudistusten tähtäävän pankinkäytön turvallisuuden parantamiseen ja tietysti pyritään myös (pankkien) säästöihin. Miinuspuolelle on laskettava, että laitteiden on tietysti oltava yhteensopivia näiden uusien tunnistautumistapojen kanssa!

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Osuuspankki korvasi avainlukulistan kuusi lukuisella salasanalla jota se kutsuu mobiiliavaimena. En tosin tiedä montako eri mahdollisuutta on erilaisia kuusulukuisia numeroyhdistelmiä, mutta minusta tuntuu että avainlukulista on tuota kiinteää salasanaa turvallisempi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Toistaiseksi kukaan ei ole kertonut, miten käy ulkomaisten lehtien tilausmaksujen, jotka tähän asti ovat lähteneet kuukausittain tai vuosittain Visa-tililtä automaattisesti.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Nämä säännöt koskee uusia ostoksia.

Kun tekee uuden verkkokauppaostoksen, niin pitää tunnistautua.

Näihin vanhoihin ei tarvitse tehdä mitään, joten toimi kuten ennenkin. Toistuvaissuoritukset, joista jo sopimus tehtynä.

Mikäli tekee uuden sopimuksen ulkomaisten lehtien tilaamisesta, niin samalla tavalla pitää tunnistautua jatkossa ja jatko toimii automaattisesti.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Täsmennän, että Nordeaan en koskisi pitkällä seipäälläkään, mutta eivätpä tästä muutkaan mitään vuoden tiedottaja -palkintoja saisi.

Kiinnostavaa, että kaikkimaailmassaoneu:nvika -kilpinen on uudesta käytäntöhäkkyrästä näin innostunut.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

En minä ole innostunut siitä mutta ei se minua haittaakaan kuten ehkä huomannut olen sisäistänyt sen :)

Enkö olisi saanut kertoa miten asiat toimivat.

Vaikka tiedän jotain, ei se tarkoita välttämättä että kannatan tai innossani....

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #22

Ilman muuta on hyvä, että edes joku kertoo.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Hyviä kommentteja. Mutta se tiedottaminen asiakkaille ei yksinkertaisesti pelaa, ellet ole itse aktiivinen ja tongit asiat siirtymisaikatauluineen ja merkityksineen erilaisiin osto-ja maksutapahtumiin yrityksen ja erehdyksen kautta.

Sekin ihmetyttää, että salattu kiinteä laajakaistayhteys on muka turvattomampi kuin pelkkä mobiilisovellus.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Tuota en usko että salattu kiinteä laajakaista yhteys olisi turvattomampi kuin mobiililaajakaista.

Ensinnäkin mobiililaajakaistassa menevä data menee myös kiinteätä verkkoa pitkin osan matkaa.

Mobiililaajakaistassahan data menee langattomasti tukiasemaan ja siitä sitten voi suoraan mennä valokaapeleihin tai muihin langallisiin ratkaisuihin.

Uskoisin että on väärinymmärrys syntynyt jossain vaiheessa.
Joku on voinut myynninedistämiskeinona kertoa valkoisen valheen ja sitä on kerrottu eteenpäin.

Tai on erehdytty mitä tarkoitettu.
Nordean nettipankkia voi käyttää siis myös kiinteän laajakaistan kautta, mutta tunnistautuminen voi tapahtua tuon älypuhelimen äpsin kautta eli tunnuslukusovelluksen kautta.
Tästä voisi virheellisesti ajatella väärinkin. Todellisuudessa pankkiyhteys siis voi olla laajakaistaa pitkin, mutta tuo tunnistautuminen hoidettiin mobiililaajakaistan välityksellä tunnuslukusovelluksen avulla ja vahvistukset kulkevat sen avulla.

Tässä siis oli 2 kaistaa käytössä, kiinteä laajakaista tietokonneen ruudulle tiedot ja mobiili laajakaistaa pitkin tunnistautuminen ja hyväksynnät ( tunnuslukusovellus = älypuhelimen äpsi)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Näinhän se menee ja toimii. Näin minäkin asian perustelin viime käynnilläni virkailijalle, ja kysyin, miksi tällaista ohjeita mobiili/kiinteä on tullut asiakkaille. Myönsi, että kiinteä on ihan ok. ja, että tietoja ja ohjeita eri muutoksista tulee, siis koska, kun 14.9. on jo käsillä.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Ehkä henkilöön kajoava ryöstötapa yleistyy kännytodennuksen myötä. Ennen otettiin vain rahat vaikka veitsellä uhaten, tulevaisuudessa on kaapattava uhri sivukadulta pakettiautoon ja pakotettava ottamaan "uusi kännykkä" käyttöön. Toinen tapa voisi olla esim. narkkaribulvaanin käyttö. Kontrolloitu henkilö saa äkkiä monta tilisiirtoa eri tahoilta (uhreilta), nostaa ne rahana (pakotettuna) ja jää kärsimään seuraukset varsinaisen syypään puolesta. Kolmas tapa (phishing ja fake sites) on jo käytössä, mutta hämäyssivustojen taso on alati paranemassa.

Kaikki tämä vaatii yritteliästä mielenlaatua ja tuotannollista lähestymistapaa. Köyhät ja syrjäytyneet eläkeläiset voisivat olla hyviä bulvaaneita? He ovat ruumillisesti heikkoja, usein yksinäisiä ja heitä voi jopa hämätä rahastusvaiheessa.

Lisäksi: köyhyyden, syrjaytymisen yms. yleistyessä eräänlaiset kansalaisasiamiehet voivat yleistyä. Tällaisiahan jo on kehitysmaissa. Nämä toimisivat lähipankkiireina ja asianhoitajina käyttäen omia tilejään, ostaisivat ruokaa jne. Tällöin mobiiliton elämä olisi mahdollista. Köyhä ei tarvitsis sellaista avaimia suurempaa esinettä, jota olisi ladattava ja suojeltava varkauksilta. Kaikki maksuliikenne tapahtuisi asiamiehen välityksellä. Tällainen asianhoitaja voisi liittää palveluksiinsa korttelitaksin tai kimppakyyditykset, kaikenlaisen asioimispalvelun jne. Jos olisi 30-50 asiakasta, kyseessä olisi todellinen kokopäivätyö, joka elättäisikin.

Neuvostoliitossa oli ammattijonottajamaatushkat, ehkä saamme jotain samanlaista nyt länsimaihin?

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Nordean käytännössä

Edelleen tarvitaan käyttäjätunnus, joka pitää syöttää (tämä on se sama käyttäjätunnus mikä oli tunnuslukukortinkin kanssa)

Vasta sen jälkeen puhelimen avulla voi tunnistautua, jos on tunnuslukusovellus käytössä. (Tässäkin pitää syöttää koodi)

Tämä puhelin sovellus eli tunnuslukusovellus siis korvasi vain tunnusnuslukortin.

Mikään muu ei muuttunut. Tämä siis ei lisää riskiä aikaisempaan.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

No, eilisen virkailijan sanoman mukaisesti on ja ei ole. Nordea jatkaa toistaiseksi tunnuslukukorttia vielä 14.9 jälkeenkin ja, kuulemma uusikin tulee, mutta vain Nordean palvelujen käyttöön ?

Tämä ei koske meitä, koska meillä on myös mobiilisovellus ollut käytössä jo pitkään, mutta isoa joukkoa kyllä.

Nordea info on sekaisin kuin mummon tukka.

PS. Eilen kirjautuminen erään yhteiskunnallisen palveluntuottajan sivuille tilttasi Nordean mobiilitunnistautumisen kautta, mutta pelasi mutkattomasti toisella koneella tunnuslukukortin tunnusten kautta.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen Vastaus kommenttiin #18

Nettipankki on tietokoneella tai puhelimella = Nordea Mobile on yksi asia. Voit siis käyttää tietokonetta tai puhelinta katsoaksesi saldon.
Näissä näet mitä sinulla on esim rahaa tilillä ja voit tehdä maksuja.

Tunnistautuminen ja hyväksyminen:
Tämä voi tapahtua tunnuslukusovelluksen välityksellä eli Tunnusluvut äpsi
Tämä voi tapahtua tunnuslukulaitteen avulla

Jos nämä käytössä voit myös 14.09 jälkeen käyttää Kantapalvelua, johon voit tunnistautua Nordea pankin kautta.

Jos sinulla on tunnuslukukortti, voit vahvistaa maksuja ja tunnistautua pankin sivulle, mutta et voi käyttää Kantapalvelua tai tarkistaa verotusta. Pankin omat palvelut siis toimivat mutta et voi tunnistautua muiden yritysten palveluihin, jos tunnuslukukortti käytössä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #20

Niin kuin sanoin minulla ja meillä ovat asiat ok.

Mutta infon mukaisesti 14.9. jälkeen Nordean pahvitunnukset toimivat vain Nordean palveluissa käyttäjätunnuksen ja salasanan + jonkun lisätunnistautumisen kautta, ei esim. kanta.fi jne. muihinkaan ulkopuolisiin palveluihin.

Kun olet ilmeisesti siellä töissä, vie asiaa eteenpäin. että joku tolkku tulee viestintään, missä mennään ja koska. Isot joukot sitä odottavat.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen Vastaus kommenttiin #24

En ole töissä Nordeassa, minulla on vain tili siellä.

Voisivat vaikka palkata minut ;)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Nykyvarkailla on lätkä jolla pystyvät viemään rahaa suoraa puhelimesta. NFC-anteeni kannattaa pitää kiinni silloin kun pikamaksua ei käytä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset